Osmanlı İmparatorluğu yıkıldığı döneme kadar monarşi ile yönetilmiştir. Padişahlar, Osmanlı'nın sisteminde askeri, siyasi, hukuki, sosyal gibi alanlarda en üstte yer alırlardı. Devlet dairesindeki her bölüm onun hükmündeydi ve verdiği kararlar fermandı. Bu fermanlar kararname denilen yerde yayımlanırdı. 1453 İstanbul'un fethi ile padişahlar, kendilerini Roma İmparatorluğu'nun varisi olarak görmüşlerdir.
Otuz yıllık saltanatı süresince, ülkesini çok büyük bir şan ve şerefle idare ederek, emri altında bulunan herkesin sevgisini kazandı. Dindar, âdil ve lütufkâr bir padişahtı. Çocukluğu Amasya’da geçen Sultan İkinci Murad, tahta çıktığında on dokuz yaşındaydı.
II. Abdülhamid dönemi, imparatorluğun modernleşme çabalarının gözden geçirildiği, anayasanın ilan edildiği ve daha otoriter bir yönetimin hakim olduğu bir dönem olmuştur.
Osmanlı Padişahları I. İbrahim IV. Murad’ın sağlık sorunları nedeniyle tahtı bırakması üzerine, İbrahim Osmanlı İmparatorluğu’nun on sekizinci padişahı olarak 1640 yılında tahta çıkmıştır.
Delikanlılık çağında idareyi bizzat ele aldıktan sonradır ki Sultan Dördüncü Murad biraz da şiddet yolu ile bütün zorbaları sindirmiş, tekrar devlet hakimiyetini kurmuştur. Tütün yasağı bahanesiyle kahvehanelerde toplanan işsiz, güçsüz, zorba takımını kontrol altında tutmuş, şiddetli ceza ve check here hattâ idamlarla tekrar idarî ve adlî nizamı kurabilmiştir.
Savaştan hoşlanmakla beraber çok ince bir ruha da sahipti. Mütevazi bir kişiliği olan Yavuz Sultan Selim, her öğün yemekte tek çeşit yemek yerdi ve ağaçtan tabaklar kullanırdı.
Çocuk denecek yaşlarda hem öksüz, hem yetim kalan Sultan Mehmed Vahdeddin, babası Sultan Abdülmecid’in kadınlarından Şayeste Kadın tarafından büyütüldü.
Saray Entrikaları: Genç Osman’ın saltanatı döneminde sarayda çeşitli entrikalar ve güç mücadeleleri yaşanmıştır. Padişahın hükümeti üzerinde etkili olmaya çalışan bazı devlet adamları ve valide sultanlar arasında çatışmalar yaşanmıştır.
Alright atmak, kılıç kullanmak, ata binmek gibi savaş ve askerlik alanlarında çOkay usta olan Sultan Birinci Ahmed, ava ve cirit oyununa çok düşkündü. ÇOkay sade giyinirdi. Babası Sultan Üçüncü Mehmed’in vefati üzerine 21 Aralık 1603’te, Eyüb Sultan’da kılıç kuşanarak tahta geçti.
Şehzade Selim, Trabzon’da devlet işlerinin yanında, ilimle uğraşır ve büyük âlim Mevlâna Abdülhalim Efendi’nin derslerini takip ederdi. Trabzon’u çok güzel idare eden Şehzade Selim bu arada komşu devletlerle de ilgilendi.
Yavuz Sultan Selim’in hükümdarlığı, Osmanlı İmparatorluğu’nda bir dönüşüm dönemini de simgeler. Bu dönemde, Yavuz Sultan Selim, “Halife” unvanını da alarak Osmanlı padişahlarını İslam dünyasındaki Müslümanların lideri olarak tanıttı. Bu, Osmanlı İmparatorluğu’nun siyasi ve dini liderlik iddiasını pekiştirmiştir.
Celali İsyanları: III. Mehmed’in hükümdarlığı döneminde, Osmanlı İmparatorluğu’nda çeşitli isyanlar patlak vermiştir.
Yavuz Sultan Selim devrinden itibaren padişah saray dışından evlenmediği için bu davranış önemli bir değişiklik oldu.
Not two: Öz annesi değildir ama onu büyütmüştür ya da mânevî annesi olarak vâlide sultân olmuştur.